Långtur idag, till Kvismaren i Örebro!

Idag körde jag 3 timmar och 26 minuter, enkel resa från Sandhult upp till Kvismaren i Örebro för att, på ganska långt avstånd, få se en skymt av en mycket sällsynt fågel i Sverige, en småtrapp. Det är för närvarande två individer på besök i Sverige, en hona och en hane. Den andra är ännu längre bort, nämligen i Älvsbyn, Norrbotten. Småtrappen i Kvismaren blev mitt 242:a sverigekryss!
På vägen upp såg jag en massa rovfågel, bl.a. en lärkfalk på nära håll. På vägen hem stannade jag till vid Vadboden, Hornborgasjön och där syntes bl.a. tre svartsnäppor, brushane, strandpipare och inte minst två udda gäss. En stripgås och en vit grågås.
/Fredrik
 
 
 
 

2015-07-12 Tre spovsnäppor på Grimsholmen

Idag blev det ett par timmars skådning i finvädret med Karin, Linus och Ludvig vid vackra Grimsholmen. Det blev ett nytt sverigekryss (nr.241) via tre spovsnäppor som födosökte tillsammans med ett 50-tal kärrsnäppor. På platsen syntes även 3 småspovar, mindre strandpipare och större strandpipare.
/Fredrik
 
 

2015-07-10 Udda färgvarianter i Falkenberg

Det är inte alltid lätt att vara fågelskådare, speciellt när fåglarna kan variera mycket i färg. Idag såg jag prov på detta på nära håll. Först en mycket mörk gråsparvhona på tomten vid stugan i Skrea sedan en mycket ljus stare vid Morups tånga där även en sjöorre med mycket gult på näbben som först mer såg ut som ett exemplar av den betydligt mer sällsynta amerikanska sjöorren. Idag blev det också en turkduva inne i Skrea centrum.
/Fredrik