2016-10-30 VM i dåligt fågelfoto, men 270:e krysset!

Idag åkte jag till Falkenberg för att få en glimt av den kungsfågelsångare som hållit till i en träddunge intill hamnen i några dagar. Efter lite letande och väntande tillsammans med tiotalet förväntansfulla så hoppade den lilla fågeln fram ett litet tag för att lika snabbt försvinna igen. Att det blåste upp till 15m/s gjorde inte letandet lättare. Flera skådare, liksom jag själv, hoppades på bra fotoläge. Några lyckades, andra inte. Jag lyckades få den på bild men bara så att man kan ana att den finns där. Tre kassa bilder bevisar ändå sammantaget att det är just en kungsfågelsångare. Kryss nummer 270, målet med fågelåret 2016 avklarat med två månader kvar av året.
/Fredrik
 
 

2016-10-24 Dubbel succé idag!

Idag åkte jag och Marielle till västkusten för lite raritetsskådning. Först ut var den stationära men svårsedda isabellatörnskatan i Torekov. Vi höll nästan på att ge upp när den slutligen behagade visa upp sig för oss och drygt 20-talet andra fågelskådare. På vägen hem stannade vi till vid Galtabäck för att utnyttja dagens sista ljusa timmar. Där hittade vi först en stor flock på säkert 200 individer av arten vinterhämpling. När vi skulle åka så ropade en annan skådare att man just sett den skygga blåhaken som setts på platsen i några dagar. Jag hann precis se den innan den förvann in i snåren igen och bilderna blev därefter. Hursomhelst en mycket lyckad dag i fåglarnas tecken med två nya kryss. Isabellatörnskata nr.268 och blåhake nr.269.
 
 
 

2016-10-12 En tvådagars firmaresa till Älvkarleby

Det blev en sen hösttur till Älvkarleby i år. Denna gång hade jag förutom min trogna metarpolare Daniel även lyckats få med mig mina kollegor Pär och Patrik. Tanken var att dom skulle utforska åns potential som flugfiskevatten samt prova på vårt fiske. Vi tjuvstartade redan på måndageftermiddagen med lite mete. Dessvärre visade sig de ovanligt huggvilliga braxnarna bli ett problem. Även dagen efter så gick det väldigt många braxnar på varje annan fisk. Första vettiga fisken var en väldigt grov vimma som både jag och Daniel först uppskattade till runt 9hg eftersom den såg så kort ut. Måttbandet visade dock något annat; 46cm och hela 1273g!!! Nytt pb för Daniel och på flötmete dessutom. Av bara farten tog han dessutom en regga till samt felkrokade en till. Jag fick en reggvimma på 1053g/43,5cm själv också innan mörkret. Pär och Patrik hade också haft en bra dag med flugspöna. Varsin havsöring blev det samt ett par tappade fiskar. Sista dagen så valde Patrik att meta med oss och detta resulterade i två nya personliga rekord; björkna och mört på strax över 7hg. Jag hade dessutom turen att ta min första reggmört på 822g och 40,5cm. Detta var dessutom min 20:e storfiskart!
/Fredrik