2017-05-28 Ännu mer laxfiske

Jag och Janne kände laxsug efter förra turens tappade fiskar och kopierade upplägget från söndagen innan.


Vi hade tittat på väderleksrapporten och sett att det var lite regn på gång vilket båda gott efter en varm vecka. Vattentemperaturen var redan 18 grader i ätran vilket brukar innebära små flugor och typiskt sommarfiske. Vi började som vanligt högst upp och min plan var att göra en Larsa och gå "långa nacken". Detta innebär att man går nästan hela översta sträckan i ett streck.

När vi kommer upp visar det sig en del fisk, och efter lite fiskande i regnet börjar det visa sig fisk överallt. Fisken beter sig stereotypt som gående fisk. Det är bara att hoppas man stöter på en fisk vid ett bra bitställe när de passerar. 

När jag fiskat mig ner ca 75 m och sveper förbi en sten blir det plötsligt tung. Jag gör ett kraftigt mothugg och sätter väldigt hård press från början. Lillspöt visar sig ha väldigt bra ryggrad vid drillning. Fisken går tungt några sekunder för att sedan rusa 30 m uppströms på andra sidan och hoppa. Den går sedan tungt och sakta nedåt. När jag har den i mitten utanför mig kör den en rusning nedströms mot andra sidan. Jag ställer bromsen väldigt hårt (0.40 i tafs) och bogserar in fisken med fart in på ett grundparti med stenar.  

Jag tailar fisken och håller den i vattnet och Janne hjälper till med måttbandet. Fisken hålls i vattnet till Fotografen är redo. Ett par snabba bilder och ner i vattnet för återhämtning. Fisken simmar distinkt iväg uppströms utan antydan till trötthet.

Fisken mätte 79 cm och enligt tabell bör den ha vägt runt 5 kg.


Jag och Janne fiskar på resten av dagen inpå kvällen, men bortsett från några få ströfiskar såg vi ingen mer ny fisk komma.

// Oskar

2017-05-28 Försenat sarvfiske i Motala ström

Det förr så traditionsenliga sarvfisket i mitten av maj har sedan ett par år bortprioriterats till förmån för annat. Tanken var annars att det faktiskt skulle bli av i år men det hanns helt enkelt inte med. Att åka dit för att fiska på efterleksfisk lockade inte, särskillt inte utan båt. Ändå blev det just detta Marielle och jag åkte iväg på i helgen. Vädret var bästa tänkbara men en envis frånlandsvind hade kanske tryckt över fisken mot andra sidan. De första timmarna var illavarslande med envisa smånapp på flötmetet och toktyst i larmen och de båda sutarbonusspöna. Vid elvatiden högg så första mindre sarven. Strax efter tjöt det i ett av larmen. Av tyngden i andra ändan så förstod jag att det inte var någon av områdets storvuxna sutare som nappat på plastmajsen. Upp kommer istället en helt ok sarv på dryga kilot. Kul med bonussarv på plastmajs. Detta bevisar ännu en gång methodfeederfiskets och plastmajsens effektivitet. På med en ny laddning mäsk runt methodfeedern och nytt utlägg. Tillbaka i stolen vid flötmetet så dröjde det inte länge förrän en större sarv även hittat brödbiten. Det visade sig vara en riktigt bra fisk på 1330g/42cm. Kunde det vara möjligt att alla sarvar ännu inte lekt eller så kanske inte rommen väger mer än 50-100g. Det blev totalt ett 10-tal sarvar över kilot med toppar på 1220g, 1290g, 1320g samt 1330g jämnt fördelat på flötmete och methodfeeder. Den sista större sarven fick påhälsning av en gädda på säkert 8kg+. Jag trodde länge att det var en monstersutare som nappat men när gäddan tillslut släppte sarven så uppenbarade sig sanningen.
En fantastisk kväll/natt/morgon bjöd på ett av mina bästa sarvfisken någonsin trots att jag inte trodde på det själv från början. Det lönar sig inbland att gå emot sina principer att aldrig fiska på efterleksfisk.
/Fredrik
 
 

2017-05-27 Sol, vind och abborre

Då var det dax att lägga gäddprylarna på hyllan och plocka fram borreprylarna. Första passet i år resulterade i fem fiskar varav tre över kilot, största på 1180g. Jag har inte fiskat borre så här tidigt innan utan brukar vänta till slutet av juli, fisket skiljer sig en del. I mitten/slutet av sommaren brukar man se flera fiskar på ekolodet på ca 5-10 meter medans nu så hittade jag inga stim. Fisken var mer utspridd och stod grundare. 
Sidevun var till bra hjälp för att hitta fisken.
//Jacob