2018-08-30 Höstfisket i Älvkarleby är igång

Metet i Älvkarleby är väl mest känt som en arena för vårfisket efter stor vimma med bottenmete men efter ett hett tips från två vassa specimenfiskare, Svante Otter och Kim Kullenberg, för ett antal år sedan nu så har Daniel och jag nu även en årlig hösttripp inbokad. Till skillnad från våren så är flötmetet effektivare än bottenmetet på hösten. Björknorna brukar dessutom vara lite hetare på hösten än våren. De senaste åren så känns det dock som att dom nästan helt försvunnit. En sommartripp tidigare i år avslöjade att de nu är tillbaka igen och årets (första?) hösttur gav bra med björknor av varierad storlek. Daniel dominerade med både många och stora björknor. Hans största vägde in på fina 919g. Jag hade istället turen att träffa rätt redan den första kvällen med min näst största mört någonsin, en bra fisk på 809g. Morgonen dagen efter så klev en fin vimma på 1025g. Totalt blev det återigen en bra tur med flera bra mörtar på 700-809g, en hel del långa vimmor på 45-46,5cm som tyvärr var aningen slanka samt flera fina björknor varav två över 800g. Vi försökte dessutom oss på stämen. En liten chans fanns att det skulle gå att lura upp en på över 250g. Daniel kom närmast med ett nytt teamrekord och pb på 219g.
/Fredrik
 
 

2018-08-16 Lite mörtfiske!

Det har blivit några försök på Västersjöns stora mörtar, i sommar. Det har blivit lite färre fiskar per pass än tidigare år men två större. Den första kom under andra passet. Det var en, för Västersjön, ganska hög mört på 720g och 38cm. Det fjärde passet toppades den fisken av en aningen tyngre men dessvärre betydligt slankare fisk på 732g och 39cm. Jakten på Västersjö-800:an fortsätter.
/Fredrik
 
 
 

Abborre 2018-08-13

Trots inkommande lågtryck så hade jag ett okej fiske. Fyra borrar i båten två tappade. Största på 1360g 47cm. Fisken var fortfarande ganska utspridd. Men snart borde de börja samla sig i större grupper inför stundande höst. Då kan man fiska mer  statiskt på stimmen. Medans nu får man köra runt mer och hoppas att man kommer i kontakt med några stora individer.

// Jacob Enander