2018-09-23 Målet avklarat med råge!

Ögonen och näsan rinner konstant och hela tubkikaren skakar när stormen river och sliter i både kropp och utrustning. Havsfågelskådning är verkligen inte min grej men denna chansen ville jag inte missa. Havsfågelskådning bedrivs bäst i riktigt blåsigt höstväder, helst om hösten. Då "blåser" sträckande havsfåglar in mot land och blir betydligt lättare att få syn på även om rinnande ögon ställer till det en aning med skärpan i kikaren. Jag var på plats redan vid 8-tiden vid Glommens sten, en av Hallands bästa lokaler för stormskådning.
En klykstjärtad stormsvala senare så var målet att komma upp i 300 arter i Sverige, avklarat! En brednäbbad simsnäppa och en tuvsnäppa senare så blev det visst 302 arter, 3 nya arter idag! Utöver dessa så var det en del annat som hamnade i tuben denna blåsiga men annars ganska behagliga dag på västkusten.
/Fredrik
 
Klykstjärtad stormsvala (nr.300)
Dvärgmås
Rödspov
Svartsnäppa i vinterdräkt
Sparvhök

2018-09-17 Blåsigt men mycket fisk i Hossmoån

Den årliga höstturen till Hossmoån byter jag inte gärna bort. I år blev det tidigare än vanligt men fisket var hetare än någonsin trots en envis hård vind. Jag brukar ha koll på antalen men det tappade jag redan den första kvällen. Jag skulle tippa på att jag redan då kom upp i ett 40-tal braxnar med flera dubbel- och trippelruns. Tyvärr så låg nästan alla i vikter runt 3-3,7kg. Så fortsatte det i dagarna tre men det blev några över 4 tillslut med tre på över 4,4kg. 4460g, 4510g samt 4630g. De stora sutarna lyste dessvärre också med sin frånvaro. Sammanfattningsvis så kan man väl summera resan så här: En massa fisk, säkert mellan 140-150 braxnar, 7 sutare och en id. Nattfisket var kass med bara enstaka fiskar. Plastmajs och methodfeeder dominerade, som vanligt stort, trots att små boillies i olika smak och färg också testades.
/Fredrik