2017-05-28 Ännu mer laxfiske

Jag och Janne kände laxsug efter förra turens tappade fiskar och kopierade upplägget från söndagen innan.


Vi hade tittat på väderleksrapporten och sett att det var lite regn på gång vilket båda gott efter en varm vecka. Vattentemperaturen var redan 18 grader i ätran vilket brukar innebära små flugor och typiskt sommarfiske. Vi började som vanligt högst upp och min plan var att göra en Larsa och gå "långa nacken". Detta innebär att man går nästan hela översta sträckan i ett streck.

När vi kommer upp visar det sig en del fisk, och efter lite fiskande i regnet börjar det visa sig fisk överallt. Fisken beter sig stereotypt som gående fisk. Det är bara att hoppas man stöter på en fisk vid ett bra bitställe när de passerar. 

När jag fiskat mig ner ca 75 m och sveper förbi en sten blir det plötsligt tung. Jag gör ett kraftigt mothugg och sätter väldigt hård press från början. Lillspöt visar sig ha väldigt bra ryggrad vid drillning. Fisken går tungt några sekunder för att sedan rusa 30 m uppströms på andra sidan och hoppa. Den går sedan tungt och sakta nedåt. När jag har den i mitten utanför mig kör den en rusning nedströms mot andra sidan. Jag ställer bromsen väldigt hårt (0.40 i tafs) och bogserar in fisken med fart in på ett grundparti med stenar.  

Jag tailar fisken och håller den i vattnet och Janne hjälper till med måttbandet. Fisken hålls i vattnet till Fotografen är redo. Ett par snabba bilder och ner i vattnet för återhämtning. Fisken simmar distinkt iväg uppströms utan antydan till trötthet.

Fisken mätte 79 cm och enligt tabell bör den ha vägt runt 5 kg.


Jag och Janne fiskar på resten av dagen inpå kvällen, men bortsett från några få ströfiskar såg vi ingen mer ny fisk komma.

// Oskar