2016-09-29 Septemberfiske i Hossmoån för femte året i rad

I år så fick jag med mig Marielle på tre dagars braxenfiske/camping vid Hossmoåns strand. Det började bra med en kungsfiskare som mötte oss redan innan vi hade hunnit resa tältet. Trots en envis hård och byig vind så gick det ändå förvånansvärt bra att fiska. Redan efter 20 minuter drog det iväg första gången och så fortsatte det i dagarna tre. Marielle som aldrig tidigare fiskat braxen slog till med en braxen på 5270g redan den första kvällen. Av bara farten drog hon dessutom en fin sutare på 2860g. Jag toppade med en braxen på 4660g från första dagen. Natten som följde blev sömnlös för min del och jag drog närmare 30 fiskar innan jag fick nog och vevade upp alla spön vid 7-tiden på morgonen för att få några timmars sömn. Andra dagen fortsatte som den första men natten blev lugnare. Sista dagen blev makalös med massor av fisk. Totalt landade vi 89 braxnar och 13 sutare på tre spön. De flesta braxnar vägde mellan 3500-4000g med 10 över reggvikten 4400g. Tre nådde över 5kg och toppades av ett nytt pb för mig på 5720g/74cm, en fisk som dessutom högg när vi rev tältet. Största sutaren vägde 3040g/57cm. Methodfeeder med plastmajs var som vanligt outstanding.
/Fredrik
 
 

2016-09-26 Kombinationspass

Efter att på söndagen ha pratat med morfar om resan till mörrum bokade vi en spontantripp till viskans mynning. Morfar ville få till en tur dit ihop, då han fiskat där länge och ville visa det för mig. Vi fiskade förmiddagen till lunch vilket är ganska lagom för morfar som närmar sig 80 år.

Precis när vi kom fram hade det landats en lekfärgad havsöringshanne på dryga två kilo. Det var totalt tre man utvadade och fiska spinn, varav den ena var en klubbkamrat till oss. Morfar förklarade lite hur fisket där fungerar och gränsen till förbudszonen.

Jag fortsatte fiska mina fiskimitationer som fungerat bra det senaste och efter en stunds fiske hugger det när jag mjölkar hem flugan.

En havsöring på 57 cm landades. Morfar hade önskat sig en matfisk och fick ta hem denna enda havsöring som jag tagit upp i år. Någon timme senare krokar och landar jag en på 35 cm. Efter att de öppnade luckan på kraftverket dog fisket ut. Efter en lunch med morfar drog jag vidare till ätran.

I ätran fiskade jag på klubbvattnet. Jag ville gå med mitt enhandsspö då jag hittat en lina som passar perfekt. Jag tänkte lägga eftermiddag/kvällspasset att rikta lite efter havsöring då det stigit många det senaste. Jag hade en väldigt trevlig stund med prickkastande på de södra delarna. Väl nere på en nacke hugger det aggressivt. Fisken är uppe och vältrar sig i ytan, och Efter en kortare drill landar jag en havsöring på 52 cm.

Jag fortsätter att fiska mig neråt och ser en fisk visa sig, men tyvärr ville inget mer bita. Ändå en väldigt lyckad fiskedag både socialt och fångstmässigt.

// Oskar